Assalamualaikum semua
Serat makanan adalah komponen penting dalam memastikan pemakanan seharian adalah sihat dan seimbang.
mempunyai banyak manfaat untuk kesihatan tubuh dapat membantu dalam sistem penghadaman tubuh badan.
pengambilan serat dapat mengelakkan berlakunya sembelit dan merawat sembelit.
serat juga memberi manfaat kesihatan lain seperti membantu menurunkan paras kolestrol dalam darah.
KURANGKAN RISIKO PENYAKIT
pengambilan serat membantu mengurangkan risiko penyakit kencing manis dan masalah jantung serta membantu dalam kawalan berat badan.
serat makanan hanya boleh didapati daripada sumber tumbuhan saja dan boleh dikategorikan kepada dua jenis iaitu serat larut (soluble fibre) dan serat tak larut (insoluble fibre).
serat larut membantu menurunkan paras kolestrol dalam darah dan paras gula, manakala serat tak larut berfungsi melancarkan proses penghadaman dan mengelakkan proses penghadaman lain.
CARA PENGAMBILAN SERAT
- Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), pengambilan serat yang disarankan adalah 21 hingga 40 gram (g) sehari
- merujuk kepada Garis Panduan Diet Malaysia (2010) saranan keperluan serat adalah antara 20g hingga 30g sehari. pengambilan serat harian dapat diperoleh daripada lima hidangan sayur-sayuran - tiga hidangan (satu cawan setengah sayur yang telah dimasak) dan dua hidangan buah-buahan (sebiji epal dan sepotong buah betik)
- ambil lapan gelas air sehari
SERAT DARIPADA MAKANAN TAMBAHAN
- Biskut serat tinggi
- Roti gandum tanpa proses
SUMBER UTAMA SERAT
- Buah-buahan
- Sayur-sayuran
- Bijirin penuh (wholegrain) seperti oats dan kekacang
MERUJUK KEPADA GARIS PANDUAN DIET MALAYSIA (2010) SARANAN KEPERLUAN SERAT ADALAH 20-30 GRAM SEHARI
Pengambilan serat yang disarankan WHO adalah 21-40 gram sehari
SUMBER SERAT SEMULAJADI LEBIH BAIK
- Serat larut : oats, kekacang, epal, barli, psyllium
- Serat tak larut : sayur-sayuran dan kekacang
FAEDAH PENGAMBILAN SERAT
- Seimbangkan berat badan
- Mudahkan proses penurunan berat badan
- Melambatkan proses penghadaman, rasa kenyang lebih lama
- Tingkatkan sumber tenaga daripada karbohidrat dan protein utama seharian
BIJAK PILIH SAJIAN
- Tukar roti putih kepada roti gandum penuh
- Ambil kudapan daripada pilihan buah-buahan
TANGANI SEMBELIT KANAK-KANAK
Bagi kanak-kanak, saranan pengambilan serat makanan sehari adalah seperti berikut,
- Tiga hingga lima tahun: 15g sehari
- Lima hingga 11 tahun: 20g sehari
- 11 hingga 16 tahun : 30g sehari
No comments:
Post a Comment