Vitamin E, yang didapati secara semula jadi dalam makanan teroksida dengan perlahan apabila terdedah kepada udara.
Seorang pesakit lelaki berusia 45 tahun mempunyai masalah scleroderma, ulser dan gangren hujung jari.
Beliau memakan 800 IU vitamin E setiap hari dan menyapu (50 IU per mL) pada jari-jari ulser dua kali sehari.
Ulsernya jadi kurang menyakitkan selepas dua minggu dan sembuh sepenuhnya dalam tempoh satu bulan.
Kestabilan vitamin E dapat ditingkatkan dengan pengamalan vitamin E tokoferol, tahan oksidasi tetapi masih boleh menembusi lapisan kulit.
Ramuan Vitamin E Shaklee adalah dari sumber semula jadi daripada minyak kacang soya dalam bentuk D-alfa-tokoferol, bentuk aktif biologi vitamin E yang mudah diserap dalam tubuh.
Rujukan
http://www.shaklee.com.my/products/healthy-nutrition/vita-E-Complex
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4976416/
Hana
(SID 1253416)
No comments:
Post a Comment